SkipToMainContent

Antivirus & Security Technology

Antivirus, anti-malware, anti-spyware, anti-phishing, anti-ransomware, browserbescherming en meer.

De online bedreigingen van vandaag omvatten veel meer dan alleen virussen. Er zijn veel verschillende soorten  internetgevaren die een risico voor je apparaten kunnen vormen en waarmee cybercriminelen toegang kunnen krijgen tot je persoonlijke gegevens. Je wilt bescherming tegen al deze gevaren. 

Antivirus- en beveiligingssoftware is ontworpen om computers, smartphones en tablets te beschermen tegen virussen en malware. De beveiligingstechnologie van Norton omvat meerdere verdedigingslagen om allerlei soorten online bedreigingen waarmee je apparaten geïnfecteerd kunnen worden, te vangen en te blokkeren.  

Bescherming tegen malware

De beveiligingstechnologie van Norton omvat meerdere verdedigingsmechanismen tegen virussen en malware. Onze technologie is gebaseerd op kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning, en we maken deel uit van een van 's werelds grootste civiele cyberinformatienetwerken. Onze beveiliging omvat het volgende:

Inbraakpreventiesysteem (IPS)
Analyseert informatie die via een netwerk (zoals internet) binnenkomt en helpt mogelijke online bedreigingen te blokkeren voordat ze op je computer terechtkomen. (Pc, Mac) 

Antivirus met geavanceerde machine learning 
Scant en verwijdert malwarebestanden die een apparaat binnendringen, waarbij gebruik wordt gemaakt van emulatie en machine learning om te testen en te achterhalen wat bestanden doen. (Pc, Mac, Android)

Reputatiebescherming (Insight)
Gebruikt de reputatiegegevens die via het Global Intelligence Network van Symantec zijn verzameld om bestanden van softwaretoepassingen op basis van hun kenmerken te classificeren. (Pc)

Bescherming op basis van gedrag (SONAR)
Maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om toepassingen op basis van gedrag te classificeren en helpt toepassingen die verdacht gedrag vertonen automatisch te blokkeren. (Pc)

Proactieve bescherming tegen misbruik
Beschermt tegen zero-day aanvallen die gebruikmaken van kwetsbaarheden in toepassingen of het besturingssysteem. (Pc)

Power Eraser
Helpt bij het detecteren en verwijderen van risicovolle toepassingen en malware die op je computer kunnen staan. (Pc)

Hoe komt malware binnen?

Hoe krijg je malware-infecties op je computer of mobiele apparaat? 

Malware kan op verschillende manieren binnendringen, meestal wanneer je verbinding hebt met het internet. Norton Protection gebruikt een combinatie van technologieën om websites te identificeren die mogelijk malware hosten (nog voordat je de site bezoekt) en om malware te identificeren terwijl je aan het downloaden bent. En zelfs als je waarschuwingen negeert, let Norton nog steeds op de software die je downloadt op zoek naar kwaadaardig gedrag en schadelijke acties op uw computers, tablets en telefoons. Hier zijn enkele voorbeelden van infectiemethoden:

Menselijke fout: 
Dit is bijvoorbeeld het klikken op een schadelijke link, het downloaden van een verdachte e-mailbijlage, het klikken op een advertentie die er legitiem uitziet, of vergelijkbare fouten waarbij je op iets klikt dat naar malware leidt. Ook het negeren van waarschuwingen van beveiligingssoftware over een link, bijlage, bestand of programma en toch klikken kan worden gezien als een menselijk fout.

Norton Protection controleert het netwerkverkeer op malware, en bevat ook SONAR, de laag voor gedragsbescherming, om programma's te bekijken en tekenen van schadelijk gedrag te identificeren die zouden kunnen duiden op malware.

Webaanvallen:
Aanvallen uitgevoerd vanaf een locatie op internet. Deze kunnen plaatsvinden via gecompromitteerde websites, sites die speciaal zijn gemaakt voor webaanvallen, drive-bydownloads via aangetaste webbrowsers of e-mailclients, malvertising, het klikken op een advertentie die malware op de computer installeert, of pharming, waarbij cybercriminelen op sluwe wijze verkeer vanaf een legitieme site omleiden naar een site met schadelijke bedoelingen.

Norton Protection helpt beschermen tegen webaanvallen met behulp van een inbraakpreventiesysteem (IPS) en proactieve bescherming tegen misbruik, om een verdedigingslinie te bieden tegen zero-day exploits.

App- of softwarebundels
Soms kunnen apps of software die je downloadt meer bevatten dan je had verwacht. Spyware of andere soorten malware kunnen worden gebundeld met iets wat je downloadt. Download je gratis apps, bestanden of programma's? Vertrouw je de uitgever hiervan?

Norton Protection baseert zich op de reputatie van apps en softwarebundels, detecteert deze als kwaadaardige of potentieel ongewenste toepassingen, en markeert ze vervolgens voor verwijdering. 

Malware kan ook een apparaat binnendringen via kwetsbaarheden in software. Softwarebedrijven geven regelmatig updates en patches voor hun software uit. Het is belangrijk om deze updates te installeren zodra ze beschikbaar komen, omdat veel updates oplossingen voor beveiligingsproblemen bevatten. Soms komen deze updates zo regelmatig voor dat ze een bijnaam als 'Patch Tuesday' krijgen, maar de beveiligingsoplossingen van Norton kunnen je apparaten elke dag van de week helpen beschermen.

Hoe weet je of je malware hebt?

Sommige soorten malware 'kondigen zichzelf aan', terwijl andere zich op je apparaat verbergen.

In tegenstelling tot vroeger, toen malware zoals virussen zich vaak aankondigde door berichten weer te geven of door op je computer het dreigende blauwe scherm te laten zien, kunnen veel soorten malware zich vandaag de dag verbergen zonder dat je iets merkt van een infectie. Net zoals verschillende soorten software verschillende functies uitvoeren, kunnen verschillende soorten malware verschillende taken uitvoeren, ongeacht of ze zichzelf laten zien of stiekem op je apparaat worden uitgevoerd. 

Malware waarvan je misschien niet doorhebt dat deze zich op je apparaat bevindt, kan gegevens vastleggen terwijl je je aanmeldt bij online accounts, waardevolle persoonlijke informatie vinden op je apparaat of zelfs zonder jouw toestemming je webcam inschakelen. Dit is waarom het zo belangrijk is om antivirussoftware te hebben die schadelijke software herkent en helpt verwijderen.

Hoewel veel soorten malware onzichtbaar proberen te blijven, kun je, naast het up-to-date houden van beveiligingssoftware op je apparaat, letten op tekenen die op een malware-infectie kunnen wijzen: 

  • Je apparaat wordt trager of gaat gebreken vertonen
  • Er verschijnen pop-upvensters terwijl je aan het browsen bent
  • Je hoort van vrienden dat ze een verdachte e-mail van je hebben gekregen, waarvan je zeker weet dat die niet van jou afkomstig is
  • De batterij van je smartphone raakt snel leeg of je smartphone toont oproep-/sms-berichten die jij niet hebt verzonden
  • Je datagebruik is enorm toegenomen

Hoe brengt malware je computer in gevaar?

Wat doe je online waardoor je persoonlijke of financiële informatie risico lopen? Wat doe je tegenwoordig niet online?    

Een virus betekent niet dat je computer verkouden is. Met malware kunnen cybercriminelen
toegang krijgen tot je persoonlijke gegevens. Tegenwoordig doen we heel veel online. Verdedigen tegen malware betekent beschermen tegen gestolen aanmeldingsgegevens, gestolen persoonsgegevens en het risico van verlies van persoonlijke gegevens als gevolg van de dingen die je doet. 

Aanmeldingsgegevens invoeren
Sommige soorten malware kunnen cybercriminelen toegang geven tot je gebruikersnamen en wachtwoorden voor accounts zoals voor je bank, online winkelen, creditcardrekeningen of e-mail.

Financiële gegevens invoeren  
Sommige malware kan cybercriminelen in staat stellen je creditcardnummers of informatie over je
bankrekeningen te verkrijgen wanneer je deze online invoert. 

Toegang tot e-mail om wachtwoorden opnieuw in te stellen
Als een cybercrimineel toegang heeft tot je e-mailaccount, kunnen ze de accounts opnieuw instellen die je aan dat e-mailadres hebt gekoppeld. 

Virussen en malware

Waar helpt de antivirus- en beveiligingssoftware van Norton tegen beschermen?

De online bedreigingen van vandaag omvatten veel meer dan alleen virussen. Antivirus- en malwarebescherming van Norton LifeLock helpt bij het verdedigen tegen allerlei soorten online bedreigingen, zoals:

Virussen
Norton Protection helpt schadelijke software te blokkeren die zichzelf repliceert en zich naar andere apparaten verspreidt.

Wormen
Norton Protection helpt bij het blokkeren van malware die zichzelf repliceert zonder een hostbestand te gebruiken (dit in tegenstelling tot virussen, die wel een hostbestand gebruiken).

Malware
Norton Protection biedt bescherming tegen alle soorten schadelijke software, inclusief virussen, Trojaanse paarden en wormen.

Ransomware
Norton Protection helpt beschermen tegen malware die de inhoud van een computer versleutelt en vervolgens losgeld eist om de inhoud te herstellen.

Spyware
Norton Protection detecteert software die persoonlijk identificeerbare informatie of vertrouwelijke informatie opspoort en naar derden verzendt.

Adware
Norton Protection helpt malware te blokkeren die is ontworpen om ongewenste advertenties weer te geven. 

Malvertising
Norton Protection kan malware detecteren die achter online advertenties verborgen zit.

Trojaans paarden
Norton Protection helpt Trojaanse paarden te blokkeren die iets lijken te zijn wat ze niet zijn, vaak met een 'backdoor'-component om in de toekomst toegang te kunnen krijgen.

Phishing
Norton Protection heeft tools om phishingpogingen te detecteren, die veilige links lijken te zijn maar die gebruikers naar schadelijke websites brengen, waar persoonlijke gegevens en aanmeldingsgegevens worden verzameld. Dergelijke links zijn vaak te vinden op websites, in e-mails en zelfs in advertenties.

Pharming
Net als phishingaanvallen detecteert Norton Protection ook pharmingaanvallen, die gebruikers van een legitieme naar een kwaadaardige site leiden.

Browser-hijacking
Norton Protection helpt je browser te beschermen tegen malware die de instellingen van je browser verandert of je webverkeer omleidt.

Rootkits
Norton Protection helpt beschermen tegen rootkits die een onbevoegde gebruiker in staat stellen om de controle over een computer systeem te krijgen zonder te worden ontdekt.

Spammails
Norton Protection filtert spammails in Outlook-programma's.

Trojaanse paarden gericht op bankieren
Norton Protection helpt bij het beschermen tegen en verwijderen van Trojaanse paarden die zich vooral richten op online bankieren.

Coin-miner
Norton Protection blokkeert malware die de computerbronnen van iemand anders gebruikt om een coinmining-script uit te voeren zonder toestemming van de gebruiker (bijvoorbeeld cryptojacking).

Downloader
Norton Protection helpt bedreigingen te blokkeren die naar hun C&C (Command and Control Center) bellen om nog meer schadelijke effecten te downloaden.

Exploits
Norton Protection helpt specifieke technieken te blokkeren die door malware worden misbruikt.

Bedreigingen zonder bestanden
Moderne online bedreigingen laten geen sporen achter in bestandssystemen door gebruik te maken van scripts en zichzelf in het geheugen uit te voeren. Norton Protection helpt deze gevaren te detecteren en te verwijderen.

Formjacking-aanval
Norton Protection blokkeert pogingen om creditcardgegevens te stelen op betaalpagina's.

Keyloggers
Norton Protection helpt beschermen tegen online bedreigingen waarbij toetsaanslagen worden gestolen.

Browseraanvallen van het type 'man-in-the-middle'
Norton Protection detecteert malware die een websessie kaapt.

Potentieel ongewenste toepassingen
Norton Protection detecteert browserextensies of apps waarvan bekend is dat ze problemen veroorzaken, en verwijdert deze.

Aanvallen op scriptbasis
(JavaScript, VBA, VBS, Powershell): moderne online bedreigingen gebruiken scripttalen in plaats van bestanden die uitvoerbaar zijn. Norton Protection helpt deze aanvallen te detecteren en te blokkeren.

Social Networking-scams
Norton helpt 'like-jacking', een soort 'clickjacking', op Facebook te blokkeren.

Tech Support-scams
Norton helpt websites te blokkeren die zich voordoen als supportsites van officiële organisaties.

Ongewenste browserextensies
Het inbraakpreventiesysteem van Norton helpt schadelijk verkeer veroorzaakt door browserextensies te blokkeren.

We maken deel uit van een van 's werelds grootste civiele cyberinformatienetwerken.

Wat heb je nodig om je te beschermen tegen de online bedreiging van vandaag? Wij zijn onderdeel van Symantec en maken daarmee deel uit van een van 's werelds grootste civiele cyberinformatienetwerken, waardoor onze producten je tegen de meest geavanceerde cyberbedreigingen kunnen beschermen.

Norton AntiVirus Plus- en Norton 360-abonnementen worden ondersteund door ons cyberinformatienetwerk voor bedreigingen, ontwikkeld door het Security Technology and Response-team (STAR) van Symantec.

Ons Norton-engineeringteam streeft er voortdurend naar om de apparaten, netwerken en gegevens van onze gewaardeerde Norton-klanten nog beter te beschermen in deze steeds onveiligere cyberwereld. 

Virusverwijdering

Denk je dat je een virus hebt? Probeer deze tools:

Scan
Voer onze gratis virusscanner Norton Security Scan uit om te controleren op virussen en malware op je pc.

Opschonen
Gebruik Norton Power Eraser, onze gratis tool voor virusverwijdering, om te helpen bij het verwijderen van malware op je pc.

Beschermen
Installeer up-to-date beveiligingssoftware op al je apparaten om toekomstige malware-infecties te voorkomen.

Hulp nodig? Neem contact op met Klantenservice en ondersteuning.

Een handelsmerk van Ziff Davis, LLC. Gebruikt onder licentie. Met toestemming overgenomen. © 2019 Ziff Davis, LLC. Alle rechten voorbehouden. In 2019 voor de 44e keer tot winnaar uitgeroepen.

Gratis antivirus

Hoe doen onze antivirusprogramma's het? Is gratis antivirus veilig?  

Een bekend spreekwoord luidt: 'alle waar is naar zijn geld.' De beste antivirussoftware is een oplossing van een vertrouwde provider die een robuuste en effectieve technologie biedt voor virus- en malwarebescherming, ondersteund door direct beschikbare supportexperts die je kunnen helpen wanneer je het nodig hebt. 

Beveiliging van wereldklasse
De Norton-technologieën tegen virussen en malware delen hun fundering met de Symantec-beveiligingstechnologie. Veel van 's werelds grootste bedrijven gebruiken Symantec-beveiligingstechnologie, evenals overheden en organisaties waar beveiliging van cruciaal belang is. 

Ondersteuning 
Bij een Norton-abonnement is ondersteuning inbegrepen, zodat je over geavanceerde antivirus- en beveiligingstechnologie beschikt, plus support wanneer je het nodig hebt. Je zou kunnen zeggen dat je met een Norton-abonnement krijgt waar je voor betaalt, en nog veel meer. 

geldteruggarantie van 60 dagen
Bij een jaarabonnement op Norton AntiVirus Plus en op Norton 360 krijg je een geldteruggarantie van 60 dagen*.

*Voorwaarden van toepassing. Raadpleeg het Retourbeleid voor meer informatie over annulering, retourzendingen en terugbetalingen. 

Welke antivirussoftware is geschikt voor jou?

Antivirus, bescherming tegen malware en meer functies om je apparaat te beschermen

Norton AntiVirus Plus- en Norton 360-abonnementen omvatten antivirus- en malwarebescherming, plus een reeks extra functies om je pc's en Mac-, Android- en iOS-apparaten te beschermen, waaronder:

Secure VPN 
Belangrijk als je openbare wifi gebruikt (alleen inbegrepen in Norton 360-abonnementen)

Password Manager
Zorgt dat je sterke wachtwoorden kunt gebruiken, zonder ze allemaal te hoeven onthouden

Cloudback-up voor pc‡‡ 
Slaat kopieën van je belangrijkste bestanden op, voor het geval dat

Slimme firewall voor pc 
Helpt ongeautoriseerd verkeer naar je computer te blokkeren

De juiste oplossing voor jouw behoeften

We bieden bij jaarabonnementen een geldteruggarantie van 60 dagen*.

*Voorwaarden van toepassing. Raadpleeg het Retourbeleid voor meer informatie over annulering, retourzendingen en terugbetalingen

Veelgestelde vragen

Welke rol speelt antivirussoftware bij het beschermen van apparaten?

Oorspronkelijk werden met behulp van antivirusprogramma's computerbestanden gescand en werd er gezocht naar patronen waarvan bekend is dat ze overeenkomen met computervirussen. Tegenwoordig gebruiken de beste antivirusprogramma's meerdere methoden voor het identificeren van bekende en onbekende online bedreigingen. Antivirus vormt nog steeds een fundamenteel onderdeel van beveiligingssoftware. 

Antivirus is bescherming op bestandsbasis. Na een virusaanval blijven er vaak met een virus geïnfecteerde bestanden op een doelcomputer of mobiel apparaat achter, een methode die vaak wordt gebruikt. Daarom zal bescherming op bestandsbasis altijd een belangrijke rol spelen bij het opsporen, neutraliseren en verwijderen van virussen. 

Antivirus is een belangrijk onderdeel van wat je internetbeveiliging, beveiligingssoftware of apparaatbeveiliging zou kunnen noemen. Een beveiligingsoplossing bevat antivirus als een van de fundamenten voor de verdediging tegen malware, maar 'internetbeveiliging' verwijst meestal naar een softwarepakket dat naast antivirus nog andere technologieën bevat. 

Een computer, tablet of smartphone die verbinding maakt met internet, kan last krijgen van virussen en malware. Hoewel je misschien op internet voorzichtig bent, kun je toch terechtkomen op een website die is besmet met malware (zonder dat je het merkt) of malware downloaden via een bericht van een vertrouwde vriend van wie het account is gehackt. Iemand anders die jouw apparaat gebruikt, is misschien niet zo voorzichtig als jij. Antivirus- en beveiligingssoftware op je computer of mobiele apparaat biedt bescherming tegen vele soorten malware die misschien niet gemakkelijk te herkennen zijn. 

Antivirus- en beveiligingssoftware bevat een scanfunctie om te controleren op virussen en malware. Je kunt die functie gebruiken om je apparaat te controleren. Norton LifeLock biedt ook een gratis tool voor pc's genaamd Norton Security Scan om te controleren op virussen en malware. 

Antivirus- en beveiligingssoftware bevat tools voor het verwijderen van virussen en malware. Norton LifeLock bevat ook een gratis tool voor pc's genaamd Norton Power Eraser waarmee je zelf virussen kunt verwijderen. Norton-abonnees kunnen ook contact opnemen met de Klantenservice en ondersteuning als ze het vermoeden hebben dat ze een virus of malware hebben.

+ Premium-functies
Klik hier voor meer informatie over de functies die in de gratis versie van Norton Mobile Security zijn inbegrepen

‡‡ Je apparaat moet ingeschakeld zijn en een internet-/data-abonnement hebben.

Het merk Norton is onderdeel van NortonLifeLock Inc. 

Copyright © 2020 NortonLifeLock Inc. Alle rechten voorbehouden. NortonLifeLock, het NortonLifeLock-logo, het keurmerkvinkje, Norton, LifeLock en het LockMan-logo zijn handelsmerken van gedeponeerde handelsmerken van NortonLifeLock Inc. of van haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en andere landen. Firefox is een handelsmerk van de Mozilla Foundation. Android, Google Chrome, Google Play en het Google Play-logo zijn handelsmerken van Google, LCC. Mac, iPhone, iPad, Apple en het Apple-logo zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. App Store is een servicemerk van Apple Inc. Alexa en alle gerelateerde logo's zijn handelsmerken van Amazon.com, Inc. of haar dochterondernemingen. Microsoft en het Windows-logo zijn handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. De Android Robot wordt gereproduceerd of aangepast op basis van werk gemaakt en gedeeld door Google, en wordt gebruikt volgens de voorwaarden die zijn beschreven in de Creative Commons 3.0 Attribution License. Andere namen kunnen handelsmerken zijn van de respectieve eigenaren.