Man die binnen koffie drinkt.

Dark Web Monitoring§

Identiteitsdieven kunnen je persoonlijke informatie kopen of verkopen op moeilijk toegankelijke sites en forums op het dark web. Dark Web Monitoring zoekt op het dark web en stuurt je een melding wanneer je informatie wordt gevonden.

Wat is Dark Web Monitoring? 

Dark Web Monitoring is een service die regelmatig naar je informatie zoekt op plaatsen op het dark web waar informatie wordt verhandeld en verkocht. Als je informatie wordt gevonden, ontvang je een melding.

Norton™ 360 Deluxe- en Norton™ 360 Premium-abonnementen

Bij deze abonnementen beginnen we direct na je eerste registratie het dark web te scannen op je e-mailadres. Na je registratie kun je ook meer informatie voor Dark Web Monitoring:

  • 5 identificatienummers voor verzekeringen (bijv. gezondheidszorg, onroerend goed)
  • 5 e-mailadressen
  • 5 telefoonnummers
  • 10 creditcardnummers
  • 10 gamertags

 

Jonge vrouw met mobieltje op balkon.

Staat je informatie op het dark web?

Hoe kun je actie ondernemen als je niet weet dat je een probleem hebt?

Met Dark Web Monitoring kun je erachter komen en actie ondernemen als je een melding ontvangt dat je informatie op het dark web is gevonden.

Als je bijvoorbeeld ontdekt dat je e-mailadres of een rekeningnummer op het dark web is gevonden, kun je het wachtwoord dat je gebruikt om je bij die rekening aan te melden wijzigen in een nieuw, uniek en complex wachtwoord.

Jonge man die thuiswerkt.

Van gegevenslek naar verkoop op het dark web 

Probleem

Je dacht dat je voorzichtig was online: je zorgt dat je niet te veel informatie deelt en kijkt uit welke websites je bezoekt. Maar dan krijg je opeens een e-mail van een gerenommeerde online winkel waarin staat dat hun systeem is gecompromitteerd en dat je informatie is gelekt. Later hoor je op het nieuws dat de gegevens die hierbij zijn gelekt te koop staan op het dark web. 


Gegevenslekken kunnen vaker voorkomen dan in het nieuws wordt gemeld, en niet alleen bij grote bedrijven. Hoe zit het met de derde partijen waarmee je vertrouwde bedrijven samenwerken of de kleine lokale kantoren? Hoe zit het met je plaatselijke arts of tandartspraktijk? Wat als de gegevens in hun dossiers wordt gelekt?

Oplossing

Dark Web Monitoring houdt toezicht op het dark web. Als je informatie wordt gevonden, ontvang je een melding zodat je actie kunt ondernemen.

Jonge vrouw die thuiswerkt.

"Maar ik winkel niet online"

Probleem

Je winkelt niet online, maar je gebruikt je creditcard om producten in fysieke winkels te kopen. Vervolgens hoor je van een gegevenslek dat specifieke creditcard- en betaalkaartgegevens betreft die bij Point of Sale-systemen (POS) zijn gebruikt voor aankopen in de winkel. Bovendien gaat het om een winkel waar jij hebt gewinkeld.

Oplossing

Norton 360-abonnementen bevatten Dark Web Monitoring. Hiermee wordt naar jouw persoonlijke informatie op het dark web gezocht en ontvang je een melding wanneer we mogelijke bedreigingen voor je identiteit detecteren. 

Surface web, deep web, dark web

Het world wide web bestaat uit verschillende delen: het surface web, deep web en dark web:

Vrouwelijke handen die aan het typen zijn.

Surface web

Het surface web bestaat uit webpagina's die zijn geïndexeerd door zoekmachines zoals Google™ of Bing. Volgens een schatting in 2020 bestaat het surface web uit meer dan vijf miljard webpagina's.1

Hand van jonge man met toetsenbord.

Deep Web

Het deep web bestaat uit webpagina's die moeilijk toegankelijk zijn en een soort muur hebben, waardoor niet iedereen ze kan bezoeken. Hiertoe behoren dagelijkse dingen zoals je e-mailaccount, je bankwebsites, de informatieportal van je zorginstelling en veel andere sites waarvoor authenticatie vereist is om toegang te krijgen, zoals een aanmelding of paywall.  

Er wordt algemeen aangenomen dat het deep web 400 tot 550 keer zo groot is als het surface web.2

Dark web-figuur die aan het typen is.

Dark Web

Het dark web is een set anoniem gehoste websites binnen het deep web die toegankelijk zijn via anonimiseringssoftware, veelal aangeduid als TOR (The Onion Router). Sites op het dark web bevatten online marktplaatsen voor het kopen en verkopen van illegale goederen, waaronder persoonlijke informatie die kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal.  

Politietoezicht op het dark web

Ordehandhaving houdt marktplaatsen op het dark web in het oog

Net zoals er veel online retailers zijn op het surface web, zijn er ook talrijke marktplaatsen op het dark web waar kopers en verkopers illegale goederen uitwisselen.

De internationale autoriteiten bestrijden voortdurend cybercriminaliteit en boeken ook overwinningen door illegale websites zoals deze hieronder te sluiten. Andere marktplaatsen blijven echter bestaan en er komen nieuwe bij die misbruik maken van de mogelijkheden op het dark web om geld te verdienen. Het is een eindeloos gevecht.

AlphaBay en Hansa

In 2017 voltooiden Europol en het Amerikaanse ministerie van Justitie de op dat moment grootste undercoveroperatie ooit tegen zwarte markten op het dark web. Deze instanties namen de controle over twee van de grootste marktplaatsen op het dark web over en gebruikten ze om duizenden beheerders, kopers en verkopers op het dark web te identificeren.

Nadat ze in het geheim de controle over de eerste site, Hansa, hadden overgenomen, legden ze de destijds grootste marktplaats op het dark web, AlphaBay, stil. AlphaBay heeft naar schatting in drie jaar tijd meer dan een miljard dollar gegenereerd door de verkoop van drugs, gestolen gegevens en andere illegale goederen.

Nadat de autoriteiten AlphaBay hadden stilgelegd, zochten de gebruikers hun toevlucht bij andere marktplaatsen op het dark web, waaronder Hansa. Hierdoor konden de autoriteiten de informatie over duizenden sitebeheerders, verkopers en kopers vastleggen en veel handelaren in illegale goederen op het dark web voor de rechter slepen.

Silk Road

Silk Road was een van de eerste sites op het dark web die uitgroeide tot een succesvolle, anonieme marktplaats voor illegale goederen en diensten. Deze zwarte markt werd opgericht in 2011 en gesloten in 2013. De oprichter werd uiteindelijk veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Kort voor de sluiting maakte het FBI enkele van de vele soorten illegale items bekend die bij Silk Road te koop werden aangeboden:

  • Vervalsingen: aanbiedingen om valse rijbewijzen, paspoorten, socialeverzekeringskaarten, creditcardafschriften en andere vormen van valse identificatie te produceren
  • Digitale goederen: schadelijke software en gehackte accounts bij verschillende online services
  • Diensten: hackingservices, inclusief hacken van sociale netwerkaccounts naar keuze van de koper
Afbeelding van vrouw met DWM-productshot op tablet.

Dark Web Monitoring§

We zoeken op het dark web naar je persoonlijke informatie en stellen je op de hoogte van mogelijke bedreigingen.

Het dark web is een plek waar persoonlijke informatie kan worden gekocht en verkocht. Dark Web Monitoring helpt licht in de duisternis van het dark web te brengen en stuurt je een melding wanneer je informatie wordt gevonden. We kunnen toezicht houden op: rijbewijsnummer, meisjesnaam van moeder, fysieke en e-mailadressen, telefoonnummers, bankrekeningnummers en creditcardnummers.

Dark Web Monitoring§ is beschikbaar in de abonnementen Norton 360 Deluxe en Norton 360 Premium.

Meer informatie

 

Dark Web Monitoring§ is beschikbaar in de abonnementen Norton 360 Deluxe en Norton 360 Premium.

Veelgestelde vragen

Het dark web is een set anoniem gehoste websites binnen het deep web die toegankelijk zijn via anonimiseringssoftware, veelal aangeduid als TOR (The Onion Router). Sites op het dark web bevatten online marktplaatsen voor het kopen en verkopen van illegale goederen, waaronder persoonlijke informatie die kan worden gebruikt voor identiteitsdiefstal en andere zaken.

Wij kijken verder dan de makkelijk toegankelijke sites en marktplaatsen en scannen met onze geavanceerde toezichthoudende technologie privéforums, het social web, deep web en dark web om blootgestelde informatie en gestolen gegevens te detecteren.

Aangezien het dark web voortdurend veranderd, kan niemand garanderen dat ze toezicht houden op het volledige dark web en alle privéforums. Dark Web Monitoring kijkt verder dan de makkelijk toegankelijke sites en marktplaatsen en infiltreert in privéforums, het social web, deep web en dark web.

Niemand kan cybercriminaliteit of identiteitsdiefstal helemaal voorkomen.

§ De informatie waarop toezicht wordt gehouden, hangt af van het abonnement. Functie houdt standaard toezicht op je e-mailadres en begint onmiddellijk. Meld je aan bij je account om meer informatie voor het toezicht toe te voegen.

1 WorldWideWebSize.com | The size of the World Wide Web (The Internet)", WorldWideWebSize.com, 23 juli 2020. http://www.worldwidewebsize.com/

2 "White Paper: The Deep Web: Surfacing Hidden Value", Bergman, Michael K., aug. 2001. https://quod.lib.umich.edu/cgi/t/text/text-idx?c=jep;view=text;rgn=main;idno=3336451.0007.104   

De merken Norton en LifeLock zijn onderdeel van NortonLifeLock Inc. LifeLock Bescherming tegen identiteitsdiefstal is niet in alle landen beschikbaar.

Copyright © 2022 NortonLifeLock Inc. Alle rechten voorbehouden. NortonLifeLock, het NortonLifeLock-logo, het keurmerkvinkje, Norton, LifeLock en het LockMan-logo zijn handelsmerken van gedeponeerde handelsmerken van NortonLifeLock Inc. of van haar dochterondernemingen in de Verenigde Staten en andere landen. Firefox is een handelsmerk van de Mozilla Foundation. Android, Google Chrome, Google Play en het Google Play-logo zijn handelsmerken van Google, LCC. Mac, iPhone, iPad, Apple en het Apple-logo zijn gedeponeerde handelsmerken van Apple Inc. in de Verenigde Staten en andere landen. App Store is een servicemerk van Apple Inc. Alexa en alle gerelateerde logo's zijn handelsmerken van Amazon.com, Inc. of haar dochterondernemingen. Microsoft en het Windows-logo zijn handelsmerken van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en andere landen. De Android Robot wordt gereproduceerd of aangepast op basis van werk gemaakt en gedeeld door Google, en wordt gebruikt volgens de voorwaarden die zijn beschreven in de Creative Commons 3.0 Attribution License. Andere namen kunnen handelsmerken zijn van de respectieve eigenaren.