Basisprincipes voor beveiliging

Neem een spoedcursus
in internetveiligheid

Kennis van zaken is zonder meer de beste verdediging.
Maak kennis met de basiselementen van online veiligheid,
leer de vakterminologie en ontdek handige tips en trucs

Zo blijft u vrij van piraterij

Softwarepiraterij is een ernstige zaak. Vervalste software is niet alleen illegaal, maar kan ook uw pc beschadigen en de veligheid ervan in gevaar brengen.

Meer lezen

Spear Phishing: fraude, geen sport

Spear phishing is een e-mail die afkomstig lijkt te zijn van een persoon of onderneming die u kent. Maar dat is slechts schijn. De e-mail is eigenlijk afkomstig van een cybercrimineel die u probeert te verleiden om uw wachtwoorden prijs te geven.

Meer lezen

Waarom beveiligingsupdates van software van essentieel belang zijn

Computersoftware was vroeger statisch en werd slechts af en toe bijgewerkt. Nu komen updates regelmatig voor, en zijn deze van essentieel belang. Als u niet de laatste updates installeert, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Meer lezen

Belangrijkste preventietips

Het hoeft niet moeilijk te zijn om cybercriminaliteit te voorkomen. Met een klein beetje technisch advies en uw gezond verstand kunt u veel soorten cyberaanvallen voorkomen. Vergeet niet dat de meeste online criminelen zo snel en gemakkelijk mogelijk geld proberen te verdienen. Hoe lastiger u het hen maakt, des te groter is de kans dat ze u met rust laten en op zoek gaan naar een gemakkelijker doelwit. De onderstaande tips bevatten basisinformatie over hoe u uw computer en uw identiteit kunt beschermen.

  • Beveilig uw computer met essentiële beveiligingssoftware.
  • Houd uw computer up-to-date met de nieuwste patches en updates.
  • Zorg dat de beveiliging van uw computer goed is geconfigureerd.
  • Kies sterke wachtwoorden en bewaar deze op een veilige plaats.

Meer lezen

Woordenlijst internetbeveiliging

Maak kennis met het ABC van internetbeveiliging met deze verklarende woordenlijst. Deze definities bieden u informatie en helpen u uzelf online te beschermen.

Botnet of zombieleger
Een groep computers die is overgenomen en wordt beheerst door een persoon. De desbetreffende persoon maakt gebruik van malware die op de overgenomen computers is geïnstalleerd om denial-of-service-aanvallen uit te voeren, spam te verzenden of andere kwaadaardige handelingen te verrichten.

DoS
Denial-of-Service. Een aanval op een computer of netwerk waarbij bandbreedte wordt overspoeld of het systeem wordt overbelast, waardoor de computer of netwerkdiensten niet meer beschikbaar zijn. Kan ook worden uitgevoerd door schadelijke code die de systeembronnen gewoon uitschakelt.

Pharming
Een manier om te proberen internetsurfers te misleiden door de domeinnaam van een website, of URL, te stelen en gebruikers om te leiden naar een vervalste website waar frauduleuze verzoeken om gegevens worden gedaan.

Router
Een apparaat dat twee netwerken met elkaar in verbinding stelt en gegevensverkeer van het ene netwerk naar de juiste bestemming op het andere netwerk stuurt. Routers worden vaak gebruikt om een verbinding van het netwerk met het internet tot stand te brengen. Sommige routers zijn van zichzelf al voorzien van netwerkfirewalls en bepaalde andere functies.

Trojaans paard
Een schadelijk programma dat op legitieme software lijkt, maar vaak een andere gebruiker in staat stelt om uw computer op afstand te beheersen of gegevens of systemen aanvalt. In tegenstelling tot virussen en wormen kunnen Trojaanse paarden zich niet automatisch vermenigvuldigen of verspreiden en zijn ze derhalve afhankelijk van andere verspreidingsmethoden.

Meer informatie

Identiteitsdiefstal: een inleiding

Lees hoe u uw persoonlijke gegevens online kunt beschermen en wat u moet doen als u het slachtoffer bent geworden van identiteitsdiefstal.

Meer informatie

 Een introductie tot identiteitsdiefstal